Pinky Messchaert

Pinky Messchaert – beeldopbouwer

Pinky Messchaert is een Utrechtse beeldend kunstenaar.

In 1979 studeerde zij af als Monumentaal vormgever aan de kunstacademie te Utrecht. Een paar uit haar tijd als vormgever uitgevoerde opdrachten zijn o.a., een hangend object “ Zonder titel ” Centrale hal Antonius ziekenhuis te Nieuwegein (1984) en “ Toevallige ontmoeting” winkelcentrum Belcourt in Zeist ( 1996). Recentelijk (2016) herplaatst op rotonde Van Stolberglaan in Zeist.

Na een aantal jaren als monumentaal vormgever te hebben gewerkt, besloot ze toch een andere weg in te slaan en koos zij ervoor om zich volledig te richten op het maken van vrij werk.

In haar beginperiode na de academie werkte zij voornamelijk met hout, maar de mogelijkheden van hout beperkte haar toch teveel in haar beeldend proces.
En in haar zoektocht naar andere materialen, begon zij met (oud) ijzer te experimenteren. Al gauw zag ze de potentie van het materiaal en vanaf dat moment zou ijzer het basismateriaal in haar werk zijn.

Pinky Messchaert is meer een “Beeldopbouwer” dan een  beeldhouwer. Haar beelden zijn assemblages en worden opgebouwd uit een diversiteit aan gevonden stukken ijzer .
Haar scheppende kracht uit zich in de karakters die zij aan haar beelden meegeeft en de speelse wijze waarop zij nieuw leven schenkt aan eerder afgedankte materialen. Hoewel haar werk in de begin jaren grotendeels abstract was, kan je het recente werk van Messchaert nu figuratief noemen.

Dat dieren een vaak terugkerend onderwerp in haar werk zijn, is niet zo verwonderlijk gezien de ligging van haar in de natuur gelegen atelier.

Een belangrijk podium voor het werk van Pinky Messchaert is haar etalage in de Hamburgerstraat 34 te Utrecht. De etalage in de Hamburgerstraat is in de loop van jaren een begrip geworden. Veel buurtbewoners, maar ook forensen op weg naar werk en moeders met kinderen op weg naar school, genieten dagelijks van het werk dat Messchaert in haar etalage toont.
Haar streven is om regelmatig een nieuw beeld in haar etalage te zetten en daar wordt dan ook reikhalzend door haar volgers naar uitgekeken.