artist english

Pinky Messchaert – beeldopbouwer 

 

De drang om dingen te maken, was bij Pinky al vroeg aanwezig. Als kind kon ze het al niet laten om van alles van straat mee te nemen en daar iets mee te doen. Het was dan ook geen verrassing, dat zij na de middelbare school koos voor de kunstacademie.
 
In 1979 studeerde zij af als Monumentaal vormgever aan de kunstacademie te Utrecht. Na een aantal jaren als vormgever te hebben gewerkt, besloot zij een andere weg in te slaan en vanaf dat moment heeft ze zich volledig gericht op het maken van vrij werk.
 
In de beginperiode werkte zij voornamelijk met hout, maar ontdekte dat het haar toch niet voldoende beeldende mogelijkheden gaf en begon met ijzer te werken. Werkend met dit materiaal werd haar duidelijk, dat zij meer een " beeldopbouwer ", dan een beeldhouwer is. Haar beelden bestaan vaak uit oude afgedankte materialen, gevonden op straat, in containers of ijzerslopen.
 
De kunstrichting waar je haar werk zou kunnen onderbrengen is assemblage kunst. Haar vroegere werk was voornamelijk abstract, het huidige werk is meer figuratief.
 
Het beeldend proces begint zelden met een vooraf gekozen onderwerp, eerder ontstaat iets door met een onbevangen blik te kijken naar de wekelijks verzamelde berg van gevonden materialen. Het zich laten inspireren door typische, opvallende vormen en /of voorwerpen. Vervolgens begint er dan een spel van opbouwen, samenvoegen en weghalen van delen en wat uiteindelijk resulteert in een mooi beeld.
 
De ontstane beelden zijn, getekend door het verleden, klaar voor de toekomst.